kategoriler

30 Nisan 2015 Perşembe

BİLGİ (DÜNYA)

Aşağıda, Dünya ile ilgili 11 ilginç gerçeği bulacaksınız. Umuyoruz gezegenimizi daha yakından tanımanıza katkı sağlayacaktır. İyi eğlenceler.
1. Dünya'da üretilen en pahalı yapı, yapımı için 150 milyar dolar harcanmış olan Uluslararası Uzay İstasyonu'dur.

2. Dünya'nın en uzaktan çekilmiş fotoğrafı, yaklaşık 6 milyar kilometre öteden çekilmiştir veSoluk Mavi Nokta olarak bilinir.

3. Dünya üzerinde keşfedilmiş en dayanıklı canlı olan Tardigrad, vakumlu uzay ortamında 10 gün hayatta kalabilmektedir.

4. Bir insan uzay boşluğunda, tamamen korunmasız olarak en fazla 2 dakika hayatta kalabilir.

5. Çin'deki hava kirliliği uzaydan görülmektedir. Çin Seddi, uzaydan görülemez.

6. Bir günde 24 saat yoktur. Doğrusu, 23 saat 56 dakika 4 saniyedir.

7. Dünya, bir bowling topundan bile daha pürüzsüzdür. Bowling topunun üzerindeki, hissedilemeyen pürüzlerin aksine, en yüksek dağ ile en derin okyanus bile Dünya yüzeyinin kalınlığının sadece 5.000'de 1'ini oluşturur.

8. Sputnik'in 1957'de uzaya gönderilmesinden beridir, Dünya çevresinde dolanmak üzere fırlatılmış toplamda 38.000 adet uydu bulunmaktadır. Bunun 16.000 civarı düşmüş ya da indirilmiştir.

9. Günümüzde, an itibariyle Dünya etrafında 22.000 adet uydu dolanmaktadır. Bunların sadece%5'i çalışmaktadır, %8'inin yakıtı bitmiştir, %87'si ise bozuktur/çalışmamaktadır.

10. Her gün, uzayda yarattığımız uydu çöplüğünden ortalama olarak 1 parça Dünya'ya geri düşmektedir.







B. ATMOSFER


11. Her gün uzaydan Dünya'ya 100 ton ağırlığında meteorit tozu düşmektedir.

BİLGİ (ÇEVRE)


  • Tüm avrupa’da 12 bin tür bitki var.
  • Türkiye’de ise 9000.
  • Dünyada her yıl 16 milyon hektar orman alanı yanmaktadır.
  • (82 nijerya kadar)
  • Son 30 yılda dünya orman örtüsünün beşte biri yok oldu.
  • Yetişmiş bir ağaç günde 17 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor ve 22.5 kilogram karbondioksiti yok ediyor.
  • Dünyadaki kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa,
  • Her yıl 8 milyon hektar orman alanı korunabilir.
  • Dünyamız dakikada 21 hektar orman alanı kaybediyor.
  • Son 30 yılda dünya orman örtüsünün beşte biri yok oldu.
  • Her yıl doğaya 7 ağaç borcumuz var!
  • Çünkü;
  • Bir yıl içinde, kullandığımız kağıt- kartonlar ve ayrıca yaşamsal ihtiyaçlarımız için 7 adet ağacı tüketiyoruz.
  • Bir avrupalı yılda ortalama olarak 300 kg. Kağıt ve kağıt ürünleri tüketmektedir.
  • Dünyada her yıl kağıt tüketiminin yarısı geri kazanılsa,
  • Türkiye büyüklüğünde bir ormanlık alan yok olmaktan kurtarılmış olur.

BİLGİ ZAMANI (UZAY)

1. 

Uzay Hakkında Pek Duymadığınız 13 İlginç Bilgi
Farz edelim ki uzay mekiğinize atlayıp Jüpiter'e kadar gidebildiniz ve atmosferden içeri girmeyi başardınız; ne yazık ki iniş yapabileceğiniz katı bir yüzey bulamayacaksınız! Jüpiter, büyük oranda hidrojen ve helyumdan oluşan bir gaz devidir...

2. 

Uzay Hakkında Pek Duymadığınız 13 İlginç Bilgi
Eğer 24 saatlik bir Dünya gününün size yetmediğini düşünüyorsanız, Jüpiter'de işiniz çok zor. Burada gün, yaklaşık 10 saattir. Çünkü Jüpiter kendi etrafında en hızlı dönen gezegendir.

3. 

Uzay Hakkında Pek Duymadığınız 13 İlginç Bilgi
Uranüs, diğer gezegenlerden farklı olarak yana yatmış gibidir. 98 derecelik eğimiyle! adeta yuvarlanan bir top gibidir.
Bu nedenle bir mevsim yaklaşık 21 yıl sürer. Ayrıca bir yarısı 42 yıl güneş alırken, diğer yarısı 42 yıl karanlıkta kalır!

4. 

Uzay Hakkında Pek Duymadığınız 13 İlginç Bilgi
Uzayda lazer ışınları görünmez (üzgünüz, Yıldız Savaşları hayranları) çünkü Dünya’da havadaki toz, lazer ışını ışığını gözün içine saçar.

5. 

Uzay Hakkında Pek Duymadığınız 13 İlginç Bilgi
Dünya üzerinde keşfedilmiş en dayanıklı canlı olan Tardigrad, vakumlu uzayortamında 10 gün hayatta kalabilmektedir.

6. 

Uzay Hakkında Pek Duymadığınız 13 İlginç Bilgi
Dünya, bir bowling topundan bile daha pürüzsüzdür. Bowling topunun üzerindeki, hissedilemeyen pürüzlerin aksine, en yüksek dağ ile en derin okyanus bile Dünya yüzeyinin kalınlığının sadece 5.000'de 1'ini oluşturur.

7. 

Uzay Hakkında Pek Duymadığınız 13 İlginç Bilgi
Dünya'ya düşen en büyük meteor, krater oluşturmamıştır. Meteor, yapısı itibariyle köşeli ve kenarları düz olduğu için, muhtemelen bir taşın suda sekmesi gibi yüzeyde sekmiş ve durmuştur.

HANGİ HAYVAN KAÇ YIL YAŞAR?

HANGİ HAYVAN KAÇ YIL YAŞAR? SORUSUNUN CEVABINI CEYDA VERDİ ŞİMDİ ALT TARAFTA GÖRECEĞİNİZ YAZIDA HANGİ HAYVAN KAÇ YIL YAŞAR ÖĞRENECEKSİNİZ :)
evcil kedi:36 YıL
Bir evcil köpek:27 Yıl
Boz ayı:47 Yıl
Kutup ayısı:33 Yıl
Koyot:13 Yıl
Kızıl tilki:13 Yıl
Jaguar:22 Yıl
Leopar:23 Yıl
Kaplan:22 Yıl
Kurt:16 Yıl
Amerika porsuğu:13 Yıl
Çita:15 Yıl
Kuzey kutbu tilkisi:14 Yıl
Benekli sırtlan:25 Yıl
AKREP: 5-6 YIL
KARGA:15-20 YIL
BAYKUŞ:5-6Yıl
GEYİK: :30 Yıl
KANGURU:15-18 Yıl
KARINCA:45- 60 GÜN
YUNUS: 30-40YıL
K-SİNEK: 2-3 Hafta
TAVŞAN:8-12 Yıl
PİRE: 1-2 Yıl
ATLAR: 20-30 Yıl
ASLAN: 25-30 Yıl
EŞEK: 20-30 Yıl 
İNEK: 25-35 yıl
ÇIYAN: 6  Yıl
BALİNA CİNSİNE GÖRE:100-90-60
FİL: 60-70 Yıl
KARTAL:40- 55 YIL
KAPLUMBAĞA:150 YIL
PAPAĞAN:70 ve üzeri
AKBABA :52 YIL
GERGEDAN:40 YIL 
KANARYA:20 YIL  
SAKA KUŞU:20-25
MAYMUN:20-25 Yıl
BEYAZ PELİKAN:51 YIL
SERÇE
:23 YIL
ARI (erkek) 6 AY
ARI (İŞÇİ) 6 HAFTA
ARI (kraliçe) 5 YIL
DEVEKUŞU:50-60
YIL
MUHABBET KUŞU: 15-17 YIL
LEYLEK: 25 yıl
ÖRDEK-(EVCİL 15 YIL) YABANİ-20-25.YIL
YABAN KOYUNU:15-18 YIL
KOYUN:10-12.YIL
SÜLÜN:10 YIL
GÜVERCİN:10-18 YIL
MARTI :35-40 YIL
YAYIN BALIĞI-90 YIL
TURNA BALIĞI=20 YIL
VAŞAK= 10-12 YIL

Bir milyar kişi risk altında!

Neden küresel ısınma...

Bir milyar kişi risk altında!
    Dünya Bankası'nın küresel ısınmayla ilgili yaptığı bir araştırmada, yaklaşık bir milyar kişinin yüksek riskli bölgelerde yaşadığı belirtildi.

Sao Paulo'da yayımlanan raporla ilgili yazılı açıklama yapan Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, ''Kentlerde yaşayan birçok yoksul için, sel baskınları ve toprak kaymaları şimdiden olağan. Küresel ısınma, durumu daha da kötüleştirecek'' ifadesini kullandı.

Açıklamada toprak kaymaları, deniz seviyesinin yükselmesi, seller, altyapı ve hizmet eksikliğine maruz kalan kentlerde küresel ısınmaya uyum sağlamak için önlemler almak gerektiği vurgulandı.

Zoellick, kentlerin planlama ve kentsel idareye ihtiyaç duyduğunu belirtti ve bunun için yerel, ulusal ve uluslararası işbirliğinin yanı sıra mali desteğin gerekli olduğuna işaret etti.

Brezilya'nın Sao Paulo kentinde yarın, 40 büyük kentin yöneticisini bir araya getirecek olan bir iklim konferansı düzenlenecek.
New York, Cakarta, Meksiko, Berlin, Barselona, Rio de Janeiro ve Paris gibi kentlerin yöneticilerinin katılacağı zirve için, Dünya Bankası Başkanı'nın da yarın Sao Paulo'ya gitmesi bekleniyor.

OKYANUSLAR TÜKENME AŞAMASINA DOĞRU GİDİYOR

Dünyadaki denizlerin durumu tahmin edilenden çok daha hızlı kötüleşiyor

Okyanuslar "tükenme aşamasına" doğru gidiyor
    Okyanusların, iklim değişimi ve aşırı avlanma gibi insanlardan kaynaklı nedenlerle "tükenme aşamasına" doğru gittiği bildirildi.
İngiliz basınında çıkan haberlerde, deniz uzmanlarından oluşan bir uluslararası kurulun ön raporunda, dünyadaki denizlerin durumunun tahmin edilenden çok daha hızlı kötüleştiği belirtildi.

Oxford Üniversitesindeki toplantıda bir araya gelen uzmanlar, mercan kayalıkları gibi tüm deniz ekosisteminin bir kuşak içinde kaybedilebileceği uyarısında bulundu.

Halihazırda balık stoklarının azaldığı ve bunun hem gıda fiyatlarının yükselmesi hem de bazı bölgelerde açlık sorununa yol açabileceği belirtildi.

Uzmanlar, atmosfere salınan karbondioksit miktarındaki artışın okyanuslardaki ısıyı yükselttiğini, bunun yosunların çoğalmasına yol açtığını, böylece oksijen azalırken sudaki asitliğin arttığını belirtti.
Uluslararası Okyanusların Durumu Programı'ndan Dr. Alex Rogers, türlerin yok olmasına göz yumulursa, gelecek kuşağın zarar göreceğini söyledi. Rogers, durumun çok ciddi olduğunu ve hemen önlem alınması gerektiğini belirtti.

Deniz uzmanları, karbon emisyonlarının azaltılması, aşırı avlanmanın önlenmesi, denizlerde koruma bölgeleri oluşturulması ve kirliliğin azaltılması gibi bir dizi acil tedbir alınması çağrısında bulundu.

Sona mı yaklaştık?

İki milyon yıldır görülmeyen tür istilası başladı!

Sona mı yaklaştık?

Küresel ısınma sonucunda Kuzey Kutbu'nda buzulların geri çekilmesiyle, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanus'unun kuzey bölümüne yönelik tür istilasının başladığı belirlendi.
Geçen yıl İsrail kıyıları açıklarında 13 metre boyundaki bir gri balinanın gözlemlenmesi, Atlas Okyanus'unun kuzeyinde en az 800.000 yıldır olmayan bir plankton türünün yeniden belirmesi gibi bulgular, tür istilasının işareti olarak yorumlanıyor. Besin zincirinin en altındaki canlı olan planktonun bu türüne, Atlas Okyanusu'nun kuzeyindeki Labrador Denizi'nde ilk kez 1999'da rastlandı; şimdi ise artık daha güneyde, New York kıyılarına kadar yayıldığı görülüyor.
İsrail açıklarında Mayıs 2010'da gözlemlenen gri balina türü de Atlas Okyanusu'ndaki aşırı avlanma sonucunda 1700'lerin ortalarında bu havzada tükenmişti. Bu balinanın bir türü de İspanya kıyıları açıklarında, İsrail'de görülmesinden 22 gün sonra görülmüştü. Bir okyanustan diğerine yönelik tür istilası veya göçüne, Büyük Okyanus'un kuzeyinden başlayarak Kanada'nın kuzeyinden devam eden ve Atlas Okyanusu'na açılan "Kuzey Geçidi" adlı denizyolunun, yazılı tarihin başlangıcından itibaren ilk kez 1998'de, ikinci kez de 2007'de bir uçtan bir uca buzdan tamamen arınarak geçit vermesinin yol açtığı düşünülüyor.
İklim değişikliği ve okyanuslar ile ilgili olarak 17 akademik kuruluşun katkı yaptığı ve 13 yıldır 300'den fazla akademik çalışmanın yapıldığı Clamer Projesi kapsamında, söz konusu balina ve plankton istilalarıyla ilgili bir çalışması bulunan, İngiltere'nin Plymouth kentindeki Alister Hardy Okyanus Bilimleri Vakfı'ndan Philip C. Reid, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde 2 milyon yıldır gözlenmeyen bu kapsamda bir tür istilasının sebebinin iklim değişikliği olduğunu belirterek, bu istilanın sonuçlarının da devasa olacağını, bölgede birçok türün tükenmesi, yeni gelen birçok türün de baskın hale gelmesiyle sonuçlanacağını belirtti.

DUYURU

ARKADAŞLAR BİRAZDA ÇEVRE,UZAY,HAYVANLARLA İLGİLİ HABERLER ARAŞTIRIP ATIYORUM SİZDE HABERLERLE İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSANIZ YORUMDA DİLE GETİRİNİZ... :)

PANDALARIN NESLİ TÜKENİYOR!


Panda deyince herkesin aklına beyaz postu üzerinde bölge bölge siyah büyük benekleri olan sevimli, iri yarı ve bir o kadar da tembel bir hayvan gelir.
"Bambu ayısı"
Diğer bir adı bambu ayısı olan çocuğun ağırlığı neredeyse 120 kilo civarında. Panda gününün büyük bir bölümünü bambu yemekle geçirir. Panda bu oburluğun ve seçiciliğin kurbanı sayılır: Çok sevdiği bambuyu yiyebilmek için Çin’den başka bir yere gitmediklerinden, ne yazık ki nesilleri tükenmek üzere. Bugün dünyada halen yaklaşık 1000 adet panda var.
Pandalar çok tembel hayvanlardır. Panda karnını doyurmak için günde 40 kg kadar bambu yemek zorunda. Dişleri bambunun sert kabuklarına uygun olarak sağlam ve keskin. Yine de bu uğraş yaklaşık 14, hatta 15-16 saatini alıyor. Hayvanat bahçelerinde yaşayan pandalar, doğal ortamlarında yaşayan pandalara göre çok daha farklı beslenebiliyorlar. Örneğin çikolata, meyve ve hatta tavuk bile yiyebiliyorlar.
Yemek yemediği zamanlar panda sürekli uyur. Uyumadığında ise hiç acelesi yoktur ve çok yavaş hareket eder. Düşmanları kovaladığında bile paçasını kurtarır kurtarmaz ilk gördüğü ağaca atlar ve uykusuna veya yemeğine kaldığı yerden devam eder. 
Pandalar yalnızlığı sever
Pandalar çiftleşme dönemi dışında tamamen yalnız yaşar. Bu durum sadece Nisan-Mayıs aylarında değişir. Bu dönemlerde düne kadar yalnızlıktan memnun olan panda sesler ve hırıltılar çıkartır, sesini duyurmak için çığlıklar atar. Baharın gelişiyle birlikte pandanın aklı fikri uygun bir eş bulmaktadır.
Fakat bu o kadar kolay değil, çünkü aynı bölgede yaşayan pandalar bile birbirinden çok uzakta bulunurlar. Dişi pandaların eş konusunda çok seçici olmaları erkeklerin işini daha da zorlaştırır. Eş adaylarının az olmasına rağmen yine de karşılarına çıkan her "yakışıklıyı" beğenmiyorlar.
Dişi panda, erkek pandayı ancak çok beğenirse yanına yaklaştırıyor. Diğer bir engel ise erkeklerin fazla flört edecek zamanlarının olmaması, çünkü dişi pandaların çiftleşmek için uygun dönemleri yılda en fazla 5 gün sürüyor. 


Hayvanlar aleminin en şefkatli annesi
Erkek panda dişi pandanın kalbini kazanır ve çiftleşme başarılı olursa yaklaşık dört ay sonra minik bir panda bebeği dünyaya gelir. Minik kelimesinin seçimi keyfi değil, yeni doğan panda ancak bir fare büyüklüğünde ve 100 gr ağırlığındadır.
Bebek panda küçük ve savunmasız olur. Doğduğunda gözleri kapalıdır ve uzun süre öyle kalır. Birkaç hafta sonra gözleri açılır fakat bebek panda hala göremez. Bununla birlikte, yetişkin pandalardan daha iyi işitir. Gözleri açıldıktan sonra bu durum değişir ve dengelenir. Bu dönemle ilgili en önemli ayrıntı pandanın çok şefkatli ve sevecen bir anne olmasıdır.
Anne panda bebeğine çok düşkündür, onu kolların arasında insanların bebeklerini salladıkları gibi sallar ve sabırla emzirir. Zaten hayvanlar aleminde de yavrularına karşı en sevecen hayvan pandalardır.
Bebek pandanın gözlerinin açılması 6 hafta sürer. 3 aylık olduğunda tek başına yürümeye, 5 aylık olduğunda ise koşmaya ve bambunun tadına bakmaya başlar. Bebek panda bir buçuk seneden uzun bir süre annesinin yanında kalır. Ancak bu uzun dönemin sonunda tek başına yaşamaya hazırdır.


Araştırmalar yetersiz
Pandalar üzerinde araştırma yapmak çok zor.
Dolayısıyla onlar hakkında çok az bilgi var. Kış uykusuna yatıp yatmadıkları bile bugün kesin olarak bilinmiyor. Nesilleri tükenmek üzere olduğundan bu değerli hayvanlar koruma altında. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) pandaların nesillerinin tükenmesini engellemek için çalışmalarına devam ediyor.