Küresel ısınma genel etkisinin 21. yüzyılda gösterecek. Dünyanın her noktasında küresel ısınma üzerine görüşmeler yapılıyor. Küresel ısınmanın yıkıcı olan etkilerinin nasıl engellenebileceği hakkında araştırmalar yapılıyor. Küresel ısınma ile birlikte deniz seviyeleri her yerde yükselecek. Ortalama 10 yıla kadar bu olaydan geri dönüş mümkün olmayacak.
Sera etkisiyle gezegenimiz günden geçtikçe yok olmaktadır. Gezegenimiz dünyayı saran bir kalkan bulunmaktadır. Bu kalkanda Nitrojen ve oksijen gazlarında oluşmaktadır. Bu kalkan Karbondioksit ve metan gazi nedeniyle çok zarar görmektedir.
Leeds üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan Profesör Chris Thomas Nature dergisine yazdığı yazıda Küresel ısınma 2050 yılına kadar dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin ortalama 4/1′ini yok edecek demektedir. Otomobil ve fabrikaların çıkarttığı gazların küresel ısınmada en büyük etken olduğunu söylüyor profesör. Yine Thomasa göre 21.yüzyılın sonuna doğru dünyada görülmemiş bir sıcaklık görülecektir demektedir. Eğer çözüm üretilmezse kitlesel tükenişlerin tarihte hiç görülmemiş bir şekilde azalacağını söylemektedir.
Yer kürede 1992 yılında ortalama 12,500,000 tür yaşamaktaydı. Bu yok olma olayının hızlanmasında insanların etkeni çok büyüktür. Eğer bu tür azalması aynı hızla devam eder ve azalmaz ise dünyadaki türlerin yüzde 10 ile 15 lik bir kısımı 50 yada 100 yıl içinde tükenecektir.
Dünya besin üretimi giderek sınırlı sayılarda bitki türü ve çeşidini bağımlı hale gelmektedir. Balık stoğunun ortalama yüzde 45 lik bir kısımı tükenmiştir.
Yapılan Araştırmalara göre dünya üstündeki ortalama sıcaklık 20. yüzyılda 0,6 derece civarında artmıştır. Günümüze kadar son 40 yılda sıcaklık atmosferin 8 kilometre olan alt kısmına kadar yükselmiştir. Kar ve buzlanma ise ortalama yüzde 10 civarında bir azalma görülmüştür.
Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, 11 bin 700 yıl önce Afrika’yı etkisi altına alan hava dalgasıyla oluşan Kilimanjaro buzulu erimeye başladı. Science dergisinde yayımlanan araştırmada, “uydu verilerine bakılırsa, 2020 yılında Kilimanjaro’nun beyaz şapkası yok olacak” deniliyor. Yok olacağından söz edilen Kilimanjaro’nun tepesinde bulunan buz tabakası, şu anda bile susuzluk çeken Tanzanya’nın nehirlerini besleyen ana kaynak. 2025 yılı itibariyle dünya nüfusunun neredeyse yarısının su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder